Het Doel

Jaarlijks melden zich bij uitgevers van stripverhalen beginnende auteurs met een vaak al compleet stripverhaal. Slechts een fractie hiervan wordt uiteindelijk uitgegeven.

Het Doel

Jaarlijks melden zich bij uitgevers van stripverhalen beginnende auteurs met een vaak al compleet stripverhaal. Slechts een fractie hiervan wordt uiteindelijk uitgegeven. Vaak hebben beginnende stripauteurs (redactionele) begeleiding nodig om van een in potentie veelbelovend debuut te komen tot een professionele uitgave. Het ontbreekt bij uitgeverijen van stripverhalen vaak aan personeel, tijd en geld om die begeleiding op zich te nemen.

De SDB verstrekt geen geld aan de stripauteurs zelf. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de SDB moet er al een tamelijk volledig product zijn. Bijvoorbeeld een afstudeerproject. De SDB neemt het begrip beeldverhaal ruim: het kan zowel een traditioneel stripverhaal zijn, als een graphic novel , een verhalenbundel als een experimenteel verhaal. De SDB selecteert na een open inschrijving (maximaal zes) manuscripten die voor verdere begeleiding in aanmerking komen. Er wordt gezocht naar de meest geschikte uitgever en een plan gemaakt voor verdere begeleiding. Voor de selectiecommissie en de begeleiding doet de SDB een beroep op ervaren professionele stripauteurs. De SDB neemt de productie van de uiteindelijke uitgave voor rekening. De SDB geeft de boeken echter niet zelf uit. Het “eindproduct” wordt opgenomen in de catalogus van de uitgeverij die de auteur verder onder zijn hoede neemt. Er is dan een goede basis gelegd voor de verdere loopbaan van de stripauteur.

Voor de start van de inschrijving en de bekendmaking van de geselecteerde projecten zoekt de SDB uitgebreid de publiciteit.

Wat is de Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal?

De Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal (SDB) is in 2018 opgericht om veelbelovende beginnende stripauteurs de kans te geven om professioneel te debuteren. We zagen dat er in Nederland en België veel talentvolle stripauteurs zijn met interessant werk dat zelden boven komt drijven uit de anonimiteit. Jonge stripmakers die net van een kunstacademie afkomen, autodidacten die complete boeken in hun vrije tijd maken en beeldmakers die ervan dromen om  naast hun illustratiewerk een stripverhaal of graphic novel te maken. Voor hun is deze  stichting opgericht.

Een belangrijke reden dat het in Nederland en België moeilijk debuteren is als stripauteur is volgens ons dat het de uitgevers van stripverhalen en graphic novels vaak ontbreekt aan tijd om het traject te begeleiden van een goed verhaal met potentie naar  een publiceerbaar debuut. Er is redactionele begeleiding nodig om zo ver te komen. Die taak wil de SDB op zich nemen door jaarlijks een aantal kandidaten te selecteren en te koppelen aan de voor hun meest geschikte begeleider en uitgever.

Hoe gaat de Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal te werk?

De SDB heeft een enthousiast bestuur met een uitgebreid netwerk en veel  kennis van het beeldverhaal in Nederland en België. Dankzij dat uitgebreide netwerk kunnen we een beroep doen op professionals in de stripwereld om ingezonden manuscripten te beoordelen, kandidaten te begeleiden en het productieproces. De stichting kan haar werk doen dankzij subsidies, donaties en sponsoring door bedrijven en particulieren.