Debutantenaward

Met de Debutantenaward willen wij debutanten vooruit helpen in hun carrière als stripmaker en willen wij uitgeverijen aanmoedigen debuterende auteurs te publiceren.

Debutanten Award

De SDB geeft jaarlijks een aantal (maximaal zes) stripauteurs de kans om professioneel te debuteren. Iedereen kan hiervoor een manuscript inzenden. De hoofdvoorwaarde is wel dat dit een volledig product is dat geschikt is  om in boekvorm te verschijnen, bijvoorbeeld een afstudeerproject. Een synopsis of een gedeelte van een verhaal komen niet in aanmerking. De inzending moet ook voldoende ‘body’ hebben om er een boek van te kunnen maken. Je krijgt geen geld van de SDB, het bedrag van je award wordt volledig gebruikt om een boek te maken.

Je inzending mag van alles zijn:  een traditioneel stripverhaal,  een graphic novel, een bundel gags of korte verhalen, een experimenteel verhaal, maar… het moet dus in boekvorm publiceerbaar zijn. De inzendtermijn is telkens (ongeveer) een half jaar. Om als debutant te kwalificeren mag je niet eerder een stripverhaal, graphic novel of verhalenbundel hebben gepubliceerd bij een uitgeverij. 

Je inzending wordt beoordeeld door een team van ervaren professionals uit de stripwereld (auteurs, redacteuren, winkeliers). Als jouw manuscript wordt geselecteerd helpt de SDB je verder. We zoeken de juiste persoon om je te begeleiden en de uitgever die het beste bij je werk past. De SDB geeft de boeken echter niet zelf uit. Het ‘eindproduct’ wordt opgenomen in de catalogus van de uitgeverij die de auteur verder onder zijn hoede neemt.  Er is dan een goede basis gelegd voor de verdere loopbaan van de stripauteur.

De SDB neemt het begrip beeldverhaal ruim: het kan een traditioneel stripverhaal zijn,  een graphic novel , een verhalenbundel of een experimenteel verhaal. Een voorwaarde is dus wel dat het in boekvorm publiceerbaar moet zijn. Iedereen kan werk inzenden voor de Debutanten Award. Jaarlijks organiseert de SDB een ‘kick-off’, het moment waarop de inschrijving van start gaat.  Enkele maanden later worden de winnaars bekend gemaakt.

Ook in 2021 kun je weer inzenden voor de Debutanten Award. De inzendtermijn wordt in de loop van april bekendgemaakt via onze sociale mediakanalen Facebook en Instagram.