Debutantenaward

Met de Debutantenaward willen wij debutanten vooruit helpen in hun carrière als stripmaker en willen wij uitgeverijen aanmoedigen debuterende auteurs te publiceren.

Debutanten Award

De SDB geeft jaarlijks een aantal (maximaal zes) stripauteurs de kans om professioneel te debuteren. Iedereen kan hiervoor een manuscript inzenden. De hoofdvoorwaarde is wel dat dit een volledig product is dat geschikt is om in boekvorm te verschijnen, bijvoorbeeld een afstudeerproject. Een synopsis of een gedeelte van een verhaal komen niet in aanmerking. De inzending moet ook voldoende ‘body’ hebben om er een boek van te kunnen maken. Je krijgt geen geld van de SDB, het bedrag van je award wordt volledig gebruikt om een boek te maken.

Je inzending mag van alles zijn:  een traditioneel stripverhaal, een graphic novel, een bundel gags of korte verhalen, een experimenteel verhaal, maar… het moet dus in boekvorm publiceerbaar zijn. De inzendtermijn is telkens (ongeveer) een half jaar. Om als debutant te kwalificeren mag je niet eerder een stripverhaal, graphic novel of verhalenbundel hebben gepubliceerd bij een uitgeverij. Jaarlijks organiseert de SDB een ‘kick-off’, het moment waarop de inschrijving van start gaat.  Enkele maanden later worden de winnaars bekend gemaakt.

Een team van ervaren professionals uit de stripwereld (auteurs, redacteuren, winkeliers) beoordeelt je inzending. Als jouw manuscript wordt geselecteerd helpt de SDB je verder. We zoeken dan de juiste persoon om je te begeleiden en de uitgever die het beste bij je werk past. De SDB geeft de boeken echter niet zelf uit. Het ‘eindproduct’ wordt opgenomen in de catalogus van de uitgeverij die de auteur verder onder zijn hoede neemt.  Er is dan een goede basis gelegd voor de verdere loopbaan van de stripauteur.

Ook in 2022 kun je weer inzenden voor de Debutanten Award. De inzendtermijn opent op maandag 6 juni 2022 en sluit op zondag 11 september 2022. Hou ook onze accounts op Facebook en Instagram in de gaten voor actuele informatie.